Dobra herbata i jej parzenie

Dobra herbata

Najlepszym sposobem na zaparzanie naszego naparu, o którym chcielibyśmy bez skrępowania powiedzieć jak dobra herbata jest czajniczek. Warto jednak zwrócić uwagę na jego wygląd. Najlepiej sprawdzą się czajniczki okrągłe i pękate, gdyż w nich liście herbaty będą mogły wspaniale się rozwinąć. Większość czajniczków można kupić z sitkiem, dzięki któremu picie herbaty liściastej, na przykład earl grey, staje się o wiele łatwiejsze. Warto jednak zwrócić uwagę na szerokość sitka. Im szersze sitko, tym lepiej, gdyż wtedy liście herbaty mogą się wspaniale rozwinąć, co nada niesamowicie głębokiego aromatu dla waszej herbaty. Do parzenia herbaty nadają się wszystkie czajniki, poza modelami wykonanymi z ceramiki lub plastiku, gdyż mogą one zmienić smak herbaty.

Herbata zielona i czerwona

Każdy rodzaj herbaty parzy się całkowicie inaczej, dlatego zdecydowanie warto zapamiętać kilka reguł. Tylko prawidłowe zaparzenie waszej ulubionej herbaty sprawi, że będziecie wstanie poczuć jej niesamowity smak. Herbaty zielone najlepiej zaparzać wodą, która posiada siedemdziesiąt pięć stopni Celsjusza. Czas zaparzania wynosi od dwóch do trzech minut. Herbata czerwona parzy się całkowicie inaczej, niż herbata zielona. W przypadku herbaty czerwonej wlewa się zagotowany wrzątek, czyli wodę posiadają sto stopni Celsjusza. Herbata zaparza się dosyć długo, gdyż dopiero po pięciu lub nawet ośmiu minutach jego gotowa do picia.

Herbata czarna i biała

Herbata biała posiadają zdecydowanie najdłuższy czas zaparzania, około dziesięciu minut. Liście białej herbaty najlepiej jest zalewać wodą o temperaturze osiemdziesięciu pięciu stopni Celsjusza. Wysokiej jakości liście białej herbaty są dosyć drogie, jednak są one wielokrotnego użytku. Najczęściej można je zaparzyć, aż trzykrotnie. Herbata czarna, podobnie jak herbata czerwona również jest parzona wrzątkiem. W tym przypadku czas parzenia jest jednak o wiele krótszy, od dwóch do pięciu minut.