Biała herbata kontra jej czarna rywalka

Czarna i biała herbata

Herbata, obok wody i kawy stanowi najpopularniejszy napój na świecie, spożywany w każdym jego zakątku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce europejskich krajów pijących jej najwięcej. Herbaty świata oferują nam niesamowity wybór odmian, a każda cechuje się niepowtarzalnymi właściwościami zdrowotnymi. Bez wahania wymienimy herbatę zieloną, czerwoną, być może żółtą, popularną czarną. Nieco dalej w skali popularności znajduje się biała herbata. Jakie podobieństwa i różnice występują między dwoma ostatnimi gatunkami?

Sposób fermentacji

Biały i czarny zwykliśmy uważać za metaforę przeciwieństw, dwa odległe bieguny. W świecie herbat między tymi dwoma odmianami również występuje sporo różnic, ale nie brakuje także punktów wspólnych. Zauważymy je już podczas przyglądania się sposobowi ich produkcji.
Herbata czarna jest nazywana całkowicie sfermentowaną. Oznacza to, że liście po zebraniu zostają skręcone a następnie poddane procesowi fermentacji, w przeciwieństwie do… herbaty zielonej, która jest odmianą w ogóle niesfermentowaną. Biała herbata również jest poddawana temu procesowi. Trwa to znacznie krócej, niż w przypadku czarnej. Dlatego mówimy, że jest to rodzaj nieznacznie sfermentowany.

Bogactwo składników

Biała herbata wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, ale posiada je również herbata czarna. Oba gatunki dzięki tym właściwościom spowalniają procesy starzenia organizmu. Czarna herbata posiada taniny – to specjale garbniki, cenne przy zatruciach. Jest również dobrym źródłem fluoru, korzystnie wpływając na nasze zęby. Herbata biała zawiera sporą ilość witaminy C i tak samo jak czarna odmiana posiada właściwości przeciwbakteryjne. Obie herbaty nadają się do stosowania zewnętrznego, stanowiąc doskonały środek w walce z trądzikiem.

Sposób parzenia

Sporządzenie naparu z białej herbaty wymaga od nas przygotowania wody w temperaturze około 80-90 stopni. Nie powinniśmy zalewać jej wrzątkiem. Czas parzenia powinien oscylować między 2 do 5 minut. Herbatę czarną możemy zalać wodą od razu po zagotowaniu. Optymalna temperatura to dwa, trzy stopnie mniej ale zwykło się mówić, że wrzątek czarnej herbacie nie zaszkodzi. Parzymy ją maksymalnie cztery minuty.

Delikatna biała herbata na pobudzenie

O pobudzających właściwościach czarnej herbaty mówi się od dawna. Wydawać by się mogło, że jej delikatna siostra nie będzie mogła tutaj pochwalić się tym samym. Jednak nic bardziej mylnego. Szukając skutecznego zamiennika kawy możemy śmiało zdecydować się na oba zestawy herbat, ponieważ mają podobnie silne właściwości pobudzające. Dzięki dużym ilościom kofeiny rozbudzą mózg i porwą nas do działania.